dinsdag 28 februari 2012

Actieradius

Foto: Sparta
Hoi allemaal,
Mijn tweede bericht gaat over de actieradius. Voor de mensen die het nog niet weten: de actieradius is de afstand die de elektrische fiets aflegt op 1 volle accu.
Voordat u een elektrische fiets aanschaft moet u altijd bedenken welke actieradius u nodig hebt.
Let op: de actieradius die vermeld word is bijna altijd de maximale actieradius. Als u 20 km van uw werk woont en geen mogelijkheid/tijd hebt om uw fiets op te laden op uw werk is een actieradius van 40 km al te weinig.
Bij de meeste elektrische fietsen kunt u verschillende soorten accu's krijgen echter wel tegen meerprijs.
Gazelle heeft bijvoorbeeld vier! verschillende accu's: brons, zilver, goud en platinum.
Cortina, zoals u in het vorige bericht heeft kunnen lezen, heeft drie soorten accu's.

Veel mensen raken teleurgesteld in hun fiets omdat de actieradius niet aan hun verwachtingen voldoet. Men gaat dan uit van de maximale actieradius en denkt die altijd te halen. Dit is echter niet de werkelijkheid.

Nu komen we bij het belangrijkste gedeelte van dit bericht: De actieradius is afhankelijk van veel factoren. De maximale actieradius wordt dus negatief beinvloedt door deze factoren.
Bijvoorbeeld: Lage temperatuur = kortere actieradius. Tegenwind = kortere actieradius.

De factoren die de actieradius negatief beinvloeden zijn:
  • Lage temperatuur.
  • Tegenwind
  • Geen glad wegdek(hogere rolweerstand)
  • Zachte banden (hogere rolweerstand)
  • Heuvel/bergachtige omgeving
  • Groot totaalgewicht (fiets+berijder)
  • Rijgedrag (snel optrekken)
  • en natuurlijk de stand waarin uw fiets staat, bij gazelle is dit eco, normal of boost. Hoe meer ondersteuning u krijgt hoe lager de actieradius.
Let op: de algemene actieradius vermindert ook naarmate de accu ouder wordt.


Mijn volgende bericht gaat over accu's, onder meer de revolutionaire LiFePo4 accu.

Bedankt voor het lezen, een reactie zou ik waarderen en u kunt deze blog blijven volgen door uw emailadres in te vullen bovenaan de site.

zaterdag 25 februari 2012

Cortina komt met elektrische fiets!

Hoi
Hoi allemaal! Dit is mijn eerste blog. In deze blog wil ik zoveel mogelijk informatie en nieuwtjes delen over de sterk groeiende trend genaamd de ebike of elektrische fiets. Ik hoop dat ik hiermee mensen kan helpen bij het maken van een vaak moeilijke keuze omdat het assortiment zo groot is EN nog steeds groeit. Zo nu ook weer de elektrische Cortina. De Cortina Ecomo genoemd.

Keuzemogelijkheden
Cortina komt met vijf soorten elektrische fietsen:
Luxe, daily, daily crush, sportief en comfort.

De Cortina Luxe:
De normale elektrische fiets. Deze fiets heeft 8 versnellingen en rollerbrakes. Deze rollerbrakes zijn echter wel een nadeel omdat de remkracht bij een elektrische fiets erg groot moet zijn. Ik noem een voorbeeld: Als een bejaarde vrouw die 25! km per uur fietst ineens moet stoppen voor een kind dat oversteekt zijn rollerbrakes niet voldoende. V-brakes(met remblokjes) hebben een veel krachtiger remwerking. De Cortina Luxe kost €1350 (let wel! ex accu, ex lader.)

Vervolgens kun je kiezen tussen drie soorten accu's. M, L en XL. Dit staat voor een actieradius van respectievelijk 25-70km, 35-90km en 45-120 km. De prijzen: €299, €349 en €399. Je zou je kunnen afvragen waarom de actieradius zo veel afwijkt. 25 of 70 km, dat is toch wel een heel verschil. Dit komt door de verschillende omstandigheden waarin u fietst. Veel fietsenmakers vermelden dit ook niet en noemen alleen de hoogste actieradius. Hiermee snijden ze zichzelf in de vingers want de klanten zijn vervolgens niet tevreden omdat ze hun actieradius niet halen. De actieradius is afhankelijk van veel verschillende factoren. Bijvoorbeeld: temperatuur (heel belangrijke factor), windkracht, staat van het wegdek (glad of hobbelachtig), glooing van het terrein, gemiddelde snelheid, snelheid van het optrekken, voldoende schakelen (opschakelen net als in een auto) enz..

Ten slotte kunt u nog kiezen welke oplader u bij de fiets wilt. De normale lader is 50 euro, de snellader 80. Scheelt dit veel in tijd vraagt u zich af? JA, een accu die normaal in 6 uur opgeladen word is nu binnen 3 uur opgeladen, aanrader dus!
Totaalprijs incl. XL accu en snellader: €1829

De Cortina Daily Crush:
De Cortina Daily Crush is een echte lifestyle fiets die inspeelt op de trend door bijvoorbeeld zijn vorm en de voordrager (rek).
De fiets heeft 7 versnellingen en een middenstandaard. De techniek is identiek aan de Luxe. De basisprijs is €1250

De Cortina Daily:
Identiek aan de Luxe maar met 7 versnellingen. Basisprijs €1200.

De Cortina Sportief:
De Sportief heeft een krachtigere motor dan de andere elektrische cortina's: ipv 150 watt, 250 watt.
Ook heeft deze fiets derailleurversnelling. Dit werkt super maar heeft wel zijn onderhoud nodig.
Deze fiets heeft overigens wel V-brakes. Pluspunt!
Basisprijs €1100

De Cortina Comfort:
Dan is er nog de Cortina Comfort met extra lage instap en 7 versnellingen. Ideaal als u moeilijk ter been bent.
De basisprijs van deze fiets is 1200 euro.


Het is een lange blog geworden deze keer bedankt voor uw aandacht en ik hoop dat u nog eens terugkomt op deze blog:)